Nikoli ne bodo imeli otroštva, ki smo ga imeli mi

April 19, 2018

Se še spomnite kako smo brezskrbno tekali po travnikih, se igrali s palcami, se lovili, tekali čez potoke, se skrivali po grmovju in se umazali do kolen?

Mislim, da se vsi dobro spomnimo teh lepih časov.

 

Marsikateri starš, poskuša otroku dandanes omogočiti to kar smo imeli mi ampak nekako se mi zdi, da to žal ni mogoče. Svet je toliko napredoval, da se nam zdi, da naši otroci ne bodo imeli tistega "otroštva".

Pa je to tako slabo? Zakaj bi morali imeti tako otroštvo kot smo ga imeli mi? Mogoče sedenje na klopci in buljenje v telefon ni napačno?

 

Toliko razlčnih mnenj, vprašanj in odgovorov.

 

V otroštvu se zgodi marsikaj, nabolj pomembno pa je to, da se otrok razvija na več področjih. Ne bom vas učila kar uči šola.

Sami vemo, da mora otrok skozi več faz, da lahko "zraste". Vedeti moramo tudi, da nas to zaznamuje, hočemo ali nočemo, saj močno čustvene dogodke ponotranjimo in nas to spremlja celo življenje.

 

Nekdo se nam zdi čuden, zaprt vase, tih, noče se umazati, boji se iti v naravo... rečemo mu kar "ČUDAK". Ne zavedamo pa se, da je lahko to posledica njegovega otroštva, za katerega ni sam kriv in če to razumemo, mu lahko tudi pomagamo. 

 

Dandanes otroci redko tekajo po travnikih, se igrajo v gozdu, skrivalnice ampak preprosto sedijo na klopci in gledajo v telefon.

Veliko jih igra igrice, brskajo po Youtube in Faceeboku.

Glede na to, da je svet napredoval, tehnologija presega meje, je pomembno, da ima otrok "vsega dovolj". Peljimo ga ven v naravo, organizirajmo piknike, družimo se s prijatelji in pozabimo na vsakdanje obveznosti. Problem ni v otrocih, problem je v nas. 

Najlažje je reči: nimam časa, sem prezaseden, imam še ogromno dela. Vse to lahko počaka, otrok pa raste, se razvija in to nese s seboj naprej v življenje. Potem se pa jezimo, kako naš otrok ne počne drugega kot visi na računalniku ali telefonu!?

 

Res mi je smešno, ko slišim, da tehnologija uničuje otroke. NE, ne uničuje jih. Spomnim se, kako sem delala plakat v osnovni šoli. Nikjer nisem dobila informacij. Zaman sem brskala po knjigah. Če bi to delala danes ... lahko napišeš kar želiš v spletni brskalnik in dobiš 1000+ odgovorov na tvoje vprašanje. Otroci so veliko bolj "pametni", saj imajo vse podatke na enem mestu in to nam omogoča tehnologija. Brez nje, bi bili kjer so bili 100 let nazaj, "nevedni in prestrašeni kekci".

 

Pa se vam zdi, da je 10 letni otrok sposoben presoditi kdaj je dovolj? Ni sposoben, tu nastopimo mi starši. Mi moramo povedati kdaj je dovolj. Ne prepovejte jim uporabo telefonov in računalnikov, saj niso zaporniki (še zapornik ima dostop do interneta 😉). Vse mora biti dovoljeno do zdrave mere. Najbrž 7 letnemu otroku ne bi dovolili biti do 11 ure zvečer zunaj, kajne?

 

Ne prepovedujte televizije, računalnika in kričite na njih naj grejo ven se igrat. Ja, s kom pa naj se igrajo, saj je večina staršev nastavljena na isto frekvenco. Samo omejite čas.

Ponudite jim vaše otroštvo in dovolite, da uživajo tudi današnje.

 

 

 

 

K.

Please reload

Recent Posts

April 15, 2019

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

©2017 by Cool kingdom. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now