Vegan, vegeterijanec, vsejed?

July 10, 2018

Pred nekaj dnevi, sem prišla v čudno debato, čisto mimogrede. Nekdo mi je začel moralizirati, da to kar počnem pa ni v redu, da meso ni zdravo, da živali trpijo,...

 

Nevem kje naj začnem, da ne bom še v istem trenutku dobila 100 sporočil, v katerem mi bo vsak po svoje očital.

 

Ja, sama jem meso. Meso jem 1x, 2x, 3x, 4x, 5x, 6x ali 7x na teden, kakor mi ustreza. Ne, nisem seznanjena s tem kako ali sploh lahko, meso vpliva na moje zdravje, niti nočem vedeti. In veste zakaj? Ker je danes toliko nezdravih stvari na svetu, ki jih nevede vnašamo v naše telo. Od raznih krem, do hrane, do zraka. Če bi gledala vsako stvar s tega vidika, bi bila že pod zemljo, saj ne bi nič jedla, razen kumar, paradižnika in krompirja z vrta. Pa še ta nisem 100%, da je v redu. Bogve iz kje pride sadika, kaj je v njej.

Veste, uporaba izdelkov, ki so kupljeni v trgovini ni vedno 100%, da je tako kot piše na deklaraciji. So določene stvari, ki nam škodujejo kar veliko bolj kot samo meso.

 

Kot otrok sem videla marsikaj, tudi uboj prašiča in drugih živali za meso. Nikoli mi ni bilo lepo biti zraven, kaj šele poslušati jokanje te živali. 

Moja družina, ni nikoli imela predsodkov glede hrane. Jedli smo vse, meso, zelenjavo, itd. Nikoli me ni noben silil v to. Meso je bilo ponujeno na krožnik, če nisem želela, nisem jedla.

Sama, nisem nikoli razmišljala o teh stvareh. Dandanes pa lahko o tem preberemo marsikaj. Objave "jeznih ljudi" do "pravih profesorskih izjav". Začela sem se spraševati ali sem res tako čudna, ker jem meso??

 

Veste, težko je biti pameten, ko nimaš nobene šole in se ne ukvarjaš s tem. Vsaka stvar ima svojo mejo. Tako pri hrani kot pri drugih dejanjih. 

Razmišlja vsak po svoje. Nekdo, ki je meso, bo govoril, da so vegani, vegeterijanci malo "wik-wik", drugi bodo govorili ravno obratno.

 

Kakšno je moje mnenje?

Kot sem že rekla, pojma nimam kaj je prav in kaj ne. Vem pa, da ... Smo ljudje, so rastline in so živali. Vsi na istem planetu. Odvisni eden od drugega.

Rastline potrebujemo za hrano, pijačo, obleko, kurjavo, kozmetiko, zdravila in za KISIK, ki ga potrebujemo za dihanje.

V veliki meri smo odvisni od njih.

Ni rastlin ➡️ Ni kisika ➡️ Ni življenja.

 

Živali so bile že od vsega začetka človeštva,v veliki meri za hrano, njihova koža je služila kot oblačilo. Žival je živo bitje, ki čuti, trpi. 

Živali se pobijajo v naravi med seboj ali pa jih ubije človek, za hrano ali zaradi odstrela. 

 

Ena izmed izjav, ki mi je bila namenjena, je ta, da prašiča pojem, psa imam pa kot hišnega ljubljenčka. Ja, res je. Veste, tudi prašiček je res lušno bitje ampak ga res ne bi mela v hiši in vonjala neprijetne vonjave, ki bi jih spuščal vsakih 5 minut. Tudi psi so nekomu hrana, vsa živa bitja so hrana. Sami LJUDJE smo hrana! 

 

Zakaj pojem prašiča in ne psa? Bom razložila...

Menim, da je med živaljo, ki je rejena za hrano in žival, ki živi v naravi, velika razlika. Človek ne pobere vsakega zajca, ki švigne mimo in ga zakolje. Človek si je priskrbel žival, da jo lahko redi, zakolje in poje, zaradi potrebe po hrani. Torej, jaz pojem meso, ker ga kupim od kmeta, ki si je priskrbel žival, z razlogom za hrano, ne ker je brezbrižni morilec in pobija žival kadarkoli jo vidi. Jem meso, ker mi da veliko beljakovin in ga lahko pripravim na veliko različnih načinov. Pomaga mi pri tem, da imam dobro kri...in še bi lahko naštevala.

Jem zelenjavo, ker mi je všeč in mi pomaga pri prebavi, dobra je kot dodatek h jedem in zapolni tisto "praznino" v želodcu. 

Zakaj ne jem psa? Mogoče, ker mi ni bil nikoli ponujen na krožniku. Če bi živela v krajih, kjer to jejo vsak dan, bi bilo to nekaj čisto normalnega. Kdo ve.

 

Vse naj bo v primernih količinah.

Nikogar ne bom prepričevala naj je meso. Prav vseeno mi je s čim se kdo prehranjuje. Razumem razloge, ki jih imajo vegani a hkrati si potem mislim, če sem res tak krvoločnež, da jem meso?!

Veste, vsak si izbere svoj način življenja, vsi bomo umrli nekega dne. Tisti, ki je meso in tisti, ki ga ne. 
Smo samo ljudje, zaradi prehranjevalnih navad, se nam ni potrebno gledati postrani. Ne spravljajte se na ljudi, ki so drugačni od vas. Ne boste spremenili sveta!

Če boste jedli meso, boste jedli živa bitja, če boste jedli rastline, boste jedli živa bitja... Vsi smo živa bitja. Rastline in živali jemo, ljudje pa se bomo "pojedli med seboj", ker smo preveč zadrti! .

 

  

 

 

K.

Please reload

Recent Posts

April 15, 2019

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

©2017 by Cool kingdom. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now