Ne, ne jem mlečnih izdelkov!

February 25, 2019

Da začnem na samem začetku. Pred približno šestimi leti, sem bila ves čas napihnjena. Bolel me je trebuh. Ampak to ni tista bolečina, ko te pač boli trebuh. Bila je ostra kot bi mi nekdo zabadal nož vanj in bi se mi po trebuhu valjalo kamenje.

Grozno! Bolečina ni bila prisotna ves čas ampak samo nekajkrat na dan, posebej izrazita je bila zvečer, ko se telo umiri in čutimo vsak "dih". Nekaj časa sem se zelo sekirala ampak potem se mi zdi kot da je to postalo "del mene" in do prisotnih bolečin, nisem dala temu pretirane pozornosti.

Kako hudo mi je bilo šele poleti! Vse te lepe ozke oblekice, jaz pa kot da sem v 5 mesecu nosečnosti. Neprijeten občutek zaradi katerega sem se skrivala za ohlapnimi majicami, širokimi hlačami in brisačami na plaži.

 

Tistega leta, sem prvič šla na morje z mojim zaročencem. Vozila sva se proti destinaciji in uživala v toplem vremenu in sončku, ki nama je sijalo skozi okno. Komaj sem čakala, da se nastaniva in greva na plažo.

Veste kako lepo je ob morju jesti sladoled? Najbrž ne rabim razlagati. Tudi midva sva si ga privoščila in to ne samo enega ampak več, saj sva bila tam cel teden.

Ampak v samo treh dneh, sem bila tako naveličana vsega, da sem želela samo še domov. Kaj takšnega se mi že dolgo ni dogajalo. Bolečine v trebuhu so bile prisotne skoraj cel dan, da ne govorim kako sem bila napihnjena. Čutila sem, da moram na potrebo ampak nič ni šlo iz mene. Čutila sem kot da so mi odmrli vsi trebušni organi, kot da nimam črevesja. Vse kar je šlo iz mene je bila sluz in vetrovi.

Šla sem v trgovino, si kupila donat, jogurte, zelenjavo. Naredila sem si kaše, vse mogoče zadeve, samo da bi mi nekaj vzpodbudilo črevesje. Bilo je samo huje!!

Utrujena sem bila, od bolečin in od nervoze. KAJ ZA VRAGA SE DOGAJA Z MOJIM TELESOM!?

 

Ko smo se vrnili domov, sem začela razmišljati o vsem. Nikoli nisem imela nobene alergije in zato na to nisem niti pomislila. Tokrat pa je bilo to na vrhu mojega seznama krivcev za to kar se dogaja z mojim telesom.

Počasi sem se odločila, da bom iz prehrane umaknila izdelke ob katerih oz. po katerih, me začne boleti trebuh. In kaj sem dokaj hitro ugotovila? Pojedla sem velike količine mlečnih izdelkov. Do takrat se tega sploh nisem zavedala. Jogurt zjutraj, mleko v kavi, popoldne mleko v kavi, čokolino z mlekom, kosmiči z mlekom, sladoled, sir, namazi. Takrat sem imela zelo neurejene prehranjevalne navade in to so bili moji "top" izdelki. 

Moje navade so se tako hitro spremenile. S seznama, sem črtala vse mlečne izdelke in ne boste verjeli, moje stanje se je izboljšalo. Ne samo to, bolečina se sploh ni več pojavila. Naročila sem se h zdravniku, da mu povem kaj se dogaja, ampak do mojega "sestanka" sem imela še dva tedna, saj so bili zelo zaposleni. 

V tem času, so se težave spet pojavile. Svet se mi je kar rušil. Pa tako lepo je bilo, tako mirna sem bila, brez bolečin in težav. Kaj se je vendar zgodilo? Bila sem 100%, da sem jedla spet nekaj kar vsebuje mleko. Ko sem počasi začela brati deklaracije na kupljenih izdelkih me je skoraj kap. Kje povsod ne najdeš mleka in mlečnih beljakovin. GROZA!

 

Prišel je dan, ko sem bila naročena pri osebni zdravnici. Kar stekla sem v ordinacijo, saj nisem mogla dočakati. Povedala sem ji vse kaj me muči in prosila, če me lahko da testirati. Mogoče so vsi mlečni izdelki, mogoče je laktoza, mogoče je popolnoma nekaj drugega?...Njen odgovor je bil sila preprost: Saj ste že sama pogruntala kaj vam je.

Malo v šoku, sem zapustila ordinacijo in odšla domov. Lovila sem se s hrano, nisem vedela več kaj naj jem. Kaj naj ne jem. Tako sem črtala mlečne izdelke in vse izdelke, ki vsebujejo karkoli mlečnega (sirotka,mlečne beljakovine, mleko v prahu itd.), kar pa je prisotno v veliki količini hrane, ki jo zaužijemo.

 

Tako sem se naučila jesti drugače, "bolj zdravo". Ne kupujem nepotrebnih namazev, pripravljenih sendvičev, zamrznjene hrane ampak skoraj vse pripravim doma. Mlečnih izdelkov se na veliko izogibam in življenje je lepše. :) Vse je za nekaj dobro pravijo. Vmes sem poskusila tudi te izdelke in verjemite, da mi je bilo žal. Včasih so bile bolečine prisotne, včasih jih ni bilo. Jaz pa še dandanes ne vem KAJ je tista stvar, ki mojemu telesu ne ustreza.Je to laktoza ali so to vsi mlečni izdelki? Ker veste, tudi v izdelkih brez laktoze, je še vedno prisoten delež laktoze. 😒

Tole postane hitro navada. Ko me kdo vpraša kako zdržim, ne vem odgovora. Zdi se mi kot da tako živim že od vedno in nimam nobene potrebe po mleč. izdelkih.

 

Kako sem nadomestila mlečne izdelke? Nisem jih popolnoma nadomestila, vendar sem našla opcije, ki jih vsake toliko izkoristim.

 

Kravje mleko ➡️ Ovseni, rižev, sojin napitek

Sirni namaz ➡️ Humus

Jogurt ➡️ Sojin jogurt

Maslo ➡️ Kokosovo maslo

Kosmiči, ki vsebujejo mleč.izdelke ➡️ Ovseni kosmiči

Sladkarije, ki vsebujejo mleč.izdelke ➡️ Veganske ploščice, sadje

Sir ➡️ Tofu

Kruh (nekateri vsebujejo mleko) ➡️ Riževi vaflji

Puding kuhan na mleku ➡️ Puding kuhan na ovsenem mleku ali vodi

Pire krompir ➡️ namesto mleč.izdelkov, dodamo malo kokosovega masla in riževo mleko. 

 

Če vas zanima še kaj, mi kar napišite. Z veseljem odgovorim.

 

 (Zgornji puding, je kuhan na riževem mleku, spodnji na kravjem mleku)

 

 

 

K.

Please reload

Recent Posts

April 15, 2019

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

©2017 by Cool kingdom. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now