Kontracepcija - uporaba, metode in moje mnenje

March 19, 2019

Ko postane oseba spolno aktivna, se postavi pred nas prvo vprašanje - katero zaščito uporabiti. 

Najstniki postanejo spolno aktivni kar hitro in v veliki večini primerov, ne z njihovim partnerjem ampak z nekom, ki ga komaj dobro poznajo. 

Smo v letiu 2019 in na vsakem koraku lahko dobimo informacije o zaščiti med spolnim odnosom. Vendar oseba, ki postane spolno aktivna, ni vedno informirana o tem oz. na to ne da veliko pozornosti in kot prvo možnost izbere kondom, ki ga imamo lahko kadarkoli pri sebi in nam "pomaga" v "hitrih" dogodkih. Ampak a je to res najboljša izbira?

 

 

 

V nadaljevanju vam bom predstavila nekaj možnosti zaščite in nekaj mitov o kontracepcijski tabletki. Zdravniki nas "prepričujejo", da so tabletke popolnoma varne tudi za daljšo uporabo... Jim verjamemo?

 

Na voljo imamo veliko različnih vrst kontracepcije: kontracepcijske tabletke, vaginalni obročki, maternični vložek, kondomi,...

 

Ženske, ki so v zvezi ( no, pa tudi tiste, ki niso) se ponavadi odločijo za kontracepcijsko tabletko. To so tabletke, ki vsebujejo progestogen in estrogen ali samo progestogen.

Tabletka povzroči odebelitev sluznice materničnega vratu in to preprečuje prodor sperme.

Zaščita kontracepcijske tabletke, se giblje nekje med 92% in 98%. Tabletke se v večini primerov jemlje po 21 dni skupaj nato sledi 7 dnevni premor in nato se nadaljuje z naslednjo škatlico tabletk.

Tabletke se mora jemati redno in vsak dan približno ob istem času. Z jemanjem kont.tabletk, naj bi se menstruacijski krči omilili  in vzpostavile naj bi se redne menstruacije.

Nekateri jemljejo hormonsko kontracepcijo za zdravljenje dolgotrajnih bolezni, ki vključujejo težka ali boleča obdobja, endometrioze in simptome menopavze.

 

Vedeti je treba, da nas tabletka ne zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi!

 

Nekatere ženske menijo, da tabletke povzročajo raka dojk, maternice in jajčnikov.

- Dokazano je, da tabletka zmanjšuje tveganje raka jajčnikov. Rak dojk in materničnega vratu pa nima toliko zabeleženih obolelih, da bi lahko rekli, da se je to zgodilo zaradi jemanja kont.tabletk. Uporaba tabletk, naj bi pomagala ženske ščitii pred rakom jajčnikov in sluznice maternice in to naj bi trajalo kar celih 15 let po uporabi.

V štrudijah je rak dojk pogostejši pri ženskah, ki uporabljajo tabletke kot pri drugih, ki jih ne.

 

Prirojena napaka pri otrocih.

- Veliko dokazov pravi, da tabletke ne povzročajo prirojenih okvar in ne ogrožajo ploda.

 

Zdravstvene težave.

- Lahko pride so kratkotrajnih stranskih učinkov. Glavoboli, slabosti,.. Tej znaki, niso znak bolezni in prenehajo po nekaj mesecih jemanja tabletk. Tistim, ki se jim ta stanja ne prenehajo, poizkusijo z drugačnimi tabletkami.

 

Želja po spolnosti

- O tem ni dokazov, da bi tabletka vplivala na spolno slo ženske. Kljub temu pa veliko žensk potarna, da si jim je zmanjšalo spolno zanimanje oz . povečalo.

 

Sprememba v teži

- Večina žensk zaradi uporabe tabletk ne pridobi ali izgubi telesne mase. Telesna teža lahko naravno niha zaradi spremembe življenjskih okoliščin. Ker so spremembe v teži pogoste, mnoge ženske to pripišejo uporabi tabletk.

 

Vir:https://www.ippf.org/blogs/myths-and-facts-about-contraceptive-pill

 

 

 

 

 

Kljub vsem naštetim dejstvom zgoraj, še vedno ne verjamem v vse te "dobre strani", s katerimi nas zasuva zdravstvo in javnost.

Tabletke sem jemala 11 let, z vmesno pavzo, z namenom zanositve. Sama nisem imela nobenih problemov pri zanositvi, poznam pa veliko deklet, ki so po jemanju kont. tabletk zelo težko zanosile. Menstruacija je bila redna, (seveda ko tabletka vpliva na to) in bolečin nisem imela. Ampak po 11 letih vnašanja hormonov v telo, mislim da je dovolj. Po dolgem razmišljanju in premišljevanju kaj in kako, sem prišla do zaključka, da dodatno vnašanje kemije v telo ni potrebno. Imamo druge oblike zaščite, ki so ravno toliko varne, mogoče še bolj. 

Hormoni v kontracepciji, lahko spodbudijo rast nekaterih vrst rakavih celic in zmanjšajo tveganje za razvoj drugih. Sem mnenja, da je vsak človek drugačen in telo različno reagira na določene snovi.

 

 

 

K.

Please reload

Recent Posts

April 15, 2019

Please reload

Archive

Please reload

Tags

Please reload

©2017 by Cool kingdom. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now